De afgelopen 10 jaar heb ik veel aan (zelf)ontwikkeling gedaan. Ik heb verschillende cursussen en opleidingen gevolgd, en veel inzichten gekregen. Vorige week ben ik afgestudeerd als “holistisch kindertherapeut”.
Ik wil jullie graag meenemen in twee onderdelen van deze opleiding.
Een onderdeel van deze opleiding ging over familiesystemen. Ik vond het ontzettend boeiend om daar meer over te leren. Wist je bijvoorbeeld dat patronen al generaties lang mee kunnen gaan, en je zelfs de last kunt dragen die ontstaan is bij één van jouw (voor)ouders? Bijvoorbeeld hoogtevrees, dit is typisch zo’n angst dat systemisch kan zijn. Het kan zijn dat je je er helemaal niet van bewust bent dat er een verstoring zit in het familiesysteem. Stel dat je last hebt van het tonen van je emoties, of je reageert altijd erg heftig als er onenigheid is, dan kán het zijn dat dit ergens in het familiesysteem is ontstaan. Door een familieopstelling te doen, kun je inzicht krijgen in de systemische achtergrond. Het mooie is dat je dan zelf het systeem in beweging kunt zetten waardoor er heling plaats kan vinden.
Wat voor mij ook echt een ‘eye-opener’ was, is om te weten in welke mate kinderen hun ouders spiegelen. Een kind wil in de basis een veilig thuis. Hij of zij laat de ouder via gedrag zien waar aandacht aan gegeven mag worden. Daarom kan het soms ook zo botsen tussen kind en ouder. Het kind raakt dan als het ware je onderbewuste. Het is dan mooi om bij jezelf te onderzoeken wat het is dat je raakt. En dat mag je echt bij jezelf zoeken (dus niet: ‘ja, maar mijn kind… :-)). Wat maakt het dat je op die manier reageert? Heb je misschien zelf nog een vol hoofd, of is er iets voorgevallen dat je nog niet echt hebt los kunnen laten? Het is ook altijd goed om je het volgende af te vragen: Is het kind echt lastig, of draagt het jouw last?
Het komt vaak voor dat het moeilijk is om zelf te zien waar het pijnpunt zit, dat is de ‘blinde vlek’. Daardoor kan het zinvol zijn om ondersteuning te vragen. Ik heb in de opleidingen veel verschillende methoden geleerd om ouder en kind te ondersteunen in dit proces. Dit varieert van familieopstellingen, praktische coaching vaardigheden tot voetreflexologie. Zoals net aangegeven laat het kind in de basis zien waar er een disbalans zit, en in vrijwel alle gevallen mogen de ouders vervolgens aan de slag om in beweging te komen. Als de ouders vrij zijn, lift het kind mee. Het kind krijgt uiteraard wel de nodige ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld door middel van massage en aromatherapie.
Bovenstaande is slechts een klein onderdeel van al het moois wat ik heb mogen leren. Ik heb de opleiding ‘kunstzinnig dynamisch coachen’ gevolgd, de opleiding tot kindertherapeut, opleiding ‘creatieve therapie’, toegepaste psychologie en nog veel meer. Ik heb gaandeweg kinderen gecoacht, ik heb ouders gecoacht, ik heb mezelf al goed leren kennen.. En nu?
Ik ben erachter dat ik bij het ‘standaard’ coachen het creatieve aspect mis. Ik hou enorm van schilderen. Het helpt mij om bij mijn gevoel te komen. Wat mag aandacht krijgen? Wat gaat eigenlijk super goed? Dat bij jezelf helder krijgen, is zo leerzaam en helpend. Dat gun ik een ander ook. Dus heb ik besloten om mijn eigen draai te geven aan het coachen. Ik wil “creatieve reizen” aanbieden. Onder andere in de vorm van intuïtief schilderen, acrylgieten, tekenen en kleien. Een soort workshop, waarbij ik de deelnemers begeleid om hun eigen innerlijke reis te maken. Voor zowel volwassenen als kinderen. Ik wil ook workshops organiseren die specifiek gericht zijn om de verbinding tussen ouder & kind te versterken. En ook als je niet zoveel behoefte hebt aan zo’n ‘innerlijke reis’, dan kan een dagdeel lekker creatief bezig zijn je veel brengen. Uiteraard is het mogelijk om verder individueel gecoacht te worden, mocht blijken dat daar behoefte aan is. En weet ook dat je nooit klaar bent, er valt altijd wel iets nieuws te leren en te ontdekken. Maar dat maakt het leven ook wel weer interessant, toch? 🙂
Dus…. Ik weet wat ik wil, de kennis heb ik, de moed om te starten heb ik inmiddels verzameld. Wat nu nog overblijft, is het vinden van dé locatie. Ik wil workshops geven in een groene omgeving, in de omgeving van Delft én voor een bescheiden huurprijsje. Want ik wil de workshop graag toegankelijk houden voor zoveel mogelijk mensen.
In het kader van ‘niet geschoten is altijd mis’: Ken of ben jij iemand die voor een vriendelijk prijsje een ruimte verhuurt waar 8 personen (ruim) staand kunnen schilderen, met een keukentje, toilet en een ruime aangrenzende tuin (liefst afgeschermd)? In de omgeving van Delft (+ max 10 km) Dan hoor ik hoor héél graag van je (info@lavart.nl)!
Oh ja, mocht je je afvragen wat ik ga doen met de sieraden, voor nu blijft dit ongewijzigd. In de toekomst ga ik er op een andere manier mee verder. Ik ga mijn hart volgen. Doe jij dat ook?
—- Right now is the best time to create your tomorrow —-
Wat een prachtige opleiding heb je gevolgd Linda en wat een mooie stap om hiermee aan de slag te gaan, gecombinerrd met jouw andere talenten.
Ik hoop dat je een geschikte locatie gat vinden, heel veel succes gewenst!
Wat interessant allemaal Linda. Heel veel succes. Xxanneke